Wilt u voor de test  pagina 1 van het formulier invullen en het hele formulier meenemen?

Hoe wordt de priktest uitgevoerd?

huidpriktest1De huid dient gezond, schoon en droog te zijn. Er zijn geen bijzondere voorbereidingen noodzakelijk behalve dat deze geacclimatiseerd dient te zijn in het geval van koude buitentemperaturen.
. huidpriktest2Bij een priktest wordt een allergische reactie opgewekt door een druppel allergeenextract (waarvoor men mogelijk allergisch is) op de huid van de onderarm aan te brengen. Alle druppels worden ten minste 4 cm van elkaar geplaatst om vermenging te voorkomen.
huidpriktest3Met een priklancetje wordt vervolgens door de druppel heen geprikt. Voor elke test wordt een nieuwe priklancet gebruikt.
huidpriktest4Na 15 minuten kan worden afgelezen of het lichaam gereageerd heeft. Bij een allergische reactie zal een bultje ontstaan, dat een beetje kan jeuken.

 Welke invloed kan het gebruik van medicijnen hebben op de uitslag van een priktest?

Het gebruik van symptomatica kan invloed hebben op de uitslag van de priktest. Dit wordt zichtbaar doordat de positieve controle niet of nauwelijks opkomt.

Het volgende advies geldt:

  • Moderne orale antihistaminica: 2-7 dagen tevoren stoppen.
  • Orale corticosteroïden: 7 dagen tevoren stoppen, in overleg met de arts.
  • Tricyclische antidepressiva: 7 dagen tevoren stoppen, in overleg met de arts.
  • Lokale corticosteroïden hebben (voorzover niet op de onderarm aangebracht) geen invloed op de test en het gebruik hoeft niet gestopt te worden.

Op de laatste pagina van het invulformulier vindt u uitgebreidere informatie over  medicijnen en de allergietest.