Waar is vitamine D voor nodig?

Vitamines zijn stoffen die de mens nodig heeft om het lichaam gezond te houden. Bijvoorbeeld voor de groei, de kracht, de afweer, het herstel van ons lichaam en de werking van ons zenuwstelsel. Vitamines zitten hoofdzakelijk in onze voeding. Vitamine D kunnen we ook zelf maken.

Wat doet vitamine D?

  • Vitamine D is erg belangrijk voor de opbouw, groei en sterkte van uw botten en van uw gebit.
    Uw botten zijn opgebouwd uit calcium en fosfaat. Vitamine D zorgt er voor dat calcium en fosfaat via de darm goed worden opgenomen in het bloed. Daarna zorgt vitamine D ervoor dat deze stoffen vanuit het bloed in het bot terecht komen. Ze worden daar ingebouwd, als bakstenen in de muur van een huis. U krijgt voldoende calcium binnen bij een gezonde voeding met bijvoorbeeld vier porties zuivel per dag (meer informatie over gezonde voeding).
  • Vitamine D werkt op de nieren en werkt samen met de bijschildklier.
  • Vitamine D heeft invloed op de werking van uw spieren en op uw afweer.

Hoe kom ik aan vitamine D?

Zonlicht

Wanneer de zon op uw huid schijnt, wordt er in uw huid meteen vitamine D gemaakt. Wanneer uw huid geleidelijk bruin wordt, remt dat de aanmaak van vitamine D. Iemand met een donkere huid zal bij dezelfde hoeveelheid zonlicht dan ook minder vitamine D maken. In een land met weinig zon, of met veel kou waardoor men veel kleding draagt, zullen donkere mensen sneller een gebrek aan vitamine D hebben. Bij ouderen (70 plus) kan de huid wat minder goed vitamine D maken.

Voeding

Er zit vitamine D in vette vis (zoals zalm of makreel) en in levertraan (visolie). In rundvlees, kaas en eieren zit een klein beetje vitamine D. In Nederland is vitamine D aan margarines en halvarines toegevoegd. Het zit soms ook in de oliën of vetten die u gebruikt bij het bakken en braden. Als er vitamine D in zit, staat dit op de verpakking. Verder is er vitamine D toegevoegd aan flesvoeding voor baby’s.

Omdat er in al die voeding toch maar weinig vitamine D zit, blijft het belangrijk om dagelijks buiten te komen. Bedenk daarbij dat het zonlicht / daglicht alleen werkt op onbedekte huid.

 Hoe krijg ik voldoende vitamine D?

Iemand die normaal gezond eet en regelmatig buiten komt, heeft al gauw voldoende vitamine D. Voor de volgende groepen helpt het om dagelijks extra vitamine D te nemen:

Voor de volgende groepen is  extra vitamine D aanbevolen:

IF

U kunt ook de test invullen waarbij na het beantwoorden van enkele vragen duidelijk wordt aangegeven welk advies voor u geldt.

Doe de test

De etiketten van vitamine preparaten zijn soms niet zo duidelijk. Hieronder worden enkele begrippen toegelicht:

IF

Soms wordt de hoeveelheid vitamine D weergegeven in IE of IU. Dat betekent Internationale Eenheid of in het Engels International Unit. Voor vitamine D geldt:

400 IE (IU) = 10 microgram (of 0,01 milligram)

800 IE (IU) = 20 microgram (of 0,02 milligram)

bronnen en meer informatie:

voedingscentrum

thuisarts