Moet ik na vaccinatie nog de coronamaatregelen volgen?
Jazeker. Iedereen die is gevaccineerd moet zich nog steeds houden aan de algemene coronaregels.
Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden. 
Daarnaast is het zo dat één tot twee weken na vaccinatie 60-90% van de mensen beschermd is tegen corona. Dus niet iedereen is beschermd. De kans dat je na twee vaccinaties corona krijgt is erg klein, maar niet nul. Daarom gelden voor gevaccineerde mensen voorlopig dezelfde algemene coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Kan ik na vaccinatie nog corona krijgen?
Na de eerste vaccinatie kan je nog corona krijgen omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Na de tweede vaccinatie is de kans om ziek te worden veel kleiner omdat je beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om ook de tweede vaccinatie te halen. 
Informatie over de effectiviteit van de vaccins staat op de pagina De COVID-19-vaccins.

Kan ik na vaccinatie anderen nog besmetten met corona?
Vaccinatie beschermt tegen ziekte door corona. We weten nog niet of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Wat moet ik doen als ik bijwerkingen krijg?


Bijwerkingen komen regelmatig voor na een coronavaccinatie. Deze klachten ontstaan binnen één of enkele dagen na vaccinatie en gaan vanzelf weer over. Veel voorkomende bijwerkingen zijn een pijnlijke en soms wat gezwollen plek op je arm daar waar je geprikt bent, koorts, hoofdpijn, moeheid. Ook kun je last hebben van spierpijn, misselijkheid en braken en gewrichtspijn. Jongeren hebben over het algemeen meer last van de bijwerkingen dan ouderen.

Je kunt paracetamol innemen om de klachten te verlichten. Neem daarbij niet meer in dan de hoeveelheid die in bijsluiter vermeld staat. Als je je toch zorgen maakt kun je contact opnemen met je huisarts. 
Dit soort bijwerkingen zijn geen reden om de tweede vaccinatie niet te nemen. Je kunt bijwerkingen melden bij Bijwerkingencentrum Lareb

Moeten ik en mijn huisgenoten thuisblijven als ik koorts krijg na de vaccinatie?


Als je koorts hebt, die binnen 48 uur na de vaccinatie is ontstaan, is de kans groot dat het een bijwerking is van de vaccinatie. Je kunt het beste zelf wel thuis blijven, maar je huisgenoten hoeven niet thuis te blijven. Heb je naast koorts ook nog andere klachten die passen bij corona, zoals verkoudheidsklachten, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, maak dan een afspraak voor een coronatest. Blijf zelf thuis en je huisgenoten blijven ook thuis tot de uitslag van de test bekend is. Bij twijfel kun je overleggen met de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst .

Als je ná 48 uur na de vaccinatie koorts krijgt kan er sprake zijn van corona. Laat je dan testen en jij en je huisgenoten moeten dan thuis blijven tot de testuitslag bekend is.

Lees meer op de pagina’s van het RIVM